Kjøp av motorsykkel

kjop

Før du kjøper en motorsykkel, må du aller først vite hva du skal bruke sykkelen til. Sykkelen må passe dine behov, slik at du får mest mulig glede av den. De vanligste motorsykkeltypene er touring, offroad, sport, spesialbygde (custom) eller motorsykler med sidevogn. Vurder hvilke behov du har. Hvis du ser på sykkelen som et transportmiddel, har du andre behov enn hvis du ønsker å kjøre langturer eller bare kjører i helgene.


Kjøp av ny motorsykkel

Vurder egne ferdigheter når du kjøper motorsykkel. Hvis sykkelen er for tung og vanskelig for deg, er det stor sannsynlighet for uhell. Du må selvsagt også tenke på hvilken førerkortklasse du har eller hvilken type førerkort du ønsker å ta. Prisen kommer inn i vurderingen for de fleste. Hvor mye man ønsker å legge ut, er et personlig valg. Men uansett hvilken prisklasse du er interessert i, er det lurt å sammenligne flere sykler før du bestemmer deg. Sammenlign både pris og kjøreegenskaper før du tar ditt valg.

Sykkelens tekniske egenskaper må selvsagt tas med i vurderingen, og det er viktig at du prøver sykkelen før du kjøper den. Den må passe til kroppstypen din. Når sykkelen står oppreist, skal det være mulig for deg på plassere begge føttene flatt på underlaget. Hvis du ikke klarer det, er sykkelen for høy for deg.

I tillegg til sykkelen trenger du sikkerhetsutstyr som hjelm og egnede klær. Kanskje du til og med trenger øyebeskyttelse. Ikke vær grådig når du kjøper sikkerhetsutstyr. Hvis uhellet først er ute, er det hjelmen og klærne som skal beskytte deg mot skader.

Husk å tegne en skikkelig forsikring. Nesten alle motorsyklister kommer før eller senere til å velte. Du tror kanskje ikke det skjer med deg, men det vet man aldri. Du kan være flink til å kjøre, men uhell kan likevel skje. Det trenger ikke å være din feil, det kan være at noen andre gjør feil, og du blir skadelidende. Dersom du ikke har skikkelig forsikring, kan reparasjon bli dyrt.


Brukt motorsykkel

Hvis du kjøper motorsykkel brukt, må du sjekke sykkelens stand. Start med å sjekke hvor langt den har gått, og ta et raskt overblikk. Kontroller serviceboken og sjekk om rammenummeret stemmer med vognkortet. Se etter rust og skrammer, bulker, skjevheter og andre skader. Sjekk slitasjen for å se om sykkelen har blitt godt vedlikeholdt eller ikke. Kontroller styrelager, svinglager, støtdempere, kjede og hjullager. Sjekk også om nødstopp-knappen virker.

Sjekk om sykkelen har fått nye deler, og spør gjerne når og hvorfor delene har blitt byttet ut. Noen utskiftninger er naturlig, men dersom deler har blitt slitt unaturlig raskt, kan det være noe galt med sykkelen. Sjekk speil, styre, bremser og kløtsj. Sjekk om bremsene tar godt, og om vaierne er slitte. Sjekk motoren og girkassen. Se etter lekkasjer og slitasje. Sjekk om kjedet er stramt og om det er rustet. Sykkelen bør starte lett. Dersom det kommer ut mye eksos eller blålig eksos ved oppstart, bør du være på vakt. Sjekk også motorens lyd. Det skal ikke være noen ulyder i den. Når motoren går på tomgang, skal den ikke skramle. Hvis du ikke er flink med motorer, kan det være lurt å ta med seg noen som kan hjelpe deg.

Prøvekjør sykkelen i ulik hastighet, og prøv å bremse og få en følelse for kjøreegenskapene. Sjekk om alle instrumentene virker som de skal. Når du kjøper brukt, må du selvsagt også forsikre deg om at selgeren er ærlig. At han eller hun virkelig eier sykkelen, og at alt er lovlig. Sjekk når sykkelen først ble registrert, og hvor mange eiere den har hatt. Sjekk om sykkelen er nedbetalt av selgeren, og sjekk at årsavgift er betalt. Ikke skriv under en kjøpekontrakt før du har sjekket at alt er i orden. 

Privacy Policy