Om firmaet Sachs Motorcycles

sachsSachs Motorcycles er en tysk motorsykkelprodusent som er kjent over hele verden. Fabrikken ble grunnlagt i 1886 i Schweinfurt. På den tiden het fabrikken Schweinfurter Präzisions-Kugellagerwerke Fichtel Sachs. Bedriften har også brukt navnene Fichtel & Sachs og Mannesmann Sachs, og bare Sachs.

Sachs er en av de eldste motorsykkelfabrikantene i verden. De produserte motorsykkelmotorer og andre deler til motorsykler, mens Sachs Motorcycles var et datterselskap som produserte motorsykler og mopeder, motoriserte sykler og ATV. Senere ble Sachs Motorcycles et uavhengig selskap. Resten av selskapet ble kjøpt opp av Friedrichshafen AG, og byttet navn til ZF Sachs.


Selskapets historie


Sachs er egentlig en fortsettelse av Hercules-Werke, som ble grunnlagt i 1886. Hercules-Werke begynte å produsere motorsykler i 1904. Da ble den første Hercules-sykkelen produsert. Omtrent samtidig begynte også tre andre selskap å produsere motorsykler (Triumph (1902), Harley-Davidson (1903) og Husqvarna (1903)). På 1960-tallet overtok selskapet Viktoria, Express og DKW. De ble store innen produksjon av bildeler og mopedmotorer med 2 og 3 gir.

På tjuetallet begynte fabrikken å produsere JAP, Villiers og Sachs-motorer. I mellomkrigstiden var motorsykler et svært populært framkomstmiddel. Dette var den første gullalderen både for motorsykler og produsentene av dem. På trettitallet fantes det femti motorsykkelprodusenter bare i Nürnberg. Bare sju av fabrikkene overlevde krigen. Ettersom mange av produsentene leverte motorsykler til tyske tropper, ble syklene deres mindre populære i allierte land etter krigen. Rett etter krigen ble det forbudt å lage motorsykler i Tyskland. Da Hercules-Werke startet opp igjen i 1945, hadde de bare tretti ansatte igjen. Men fabrikken utviklet seg svært raskt. På femtitallet fikk motorsykkelen en ny gullalder. Fabrikken hadde stor suksess, og en tredel av motorsyklene i 1956 var en Hercules-sykkel.

Hercules ble overtatt av Sachs først på sekstitallet. I 1965 tok de også over merkene Express, Viktoria og DKW. På syttitallet hadde fabrikken 1400 ansatte, og var Tysklands største motorsykkelprodusent. På åttitallet produserte de mest mopeder, lette mopeder og el-sykler.

Sachs opplevde finansielle problemer i senere år, men ble kjøpt ut av administrerende direktør Corrado Savazzi. Selskapet var lite på den tiden, og drev stort sett med montering av billige skutere fra Kina. Den eneste egenproduserte sykkelen de laget, var Sachs MadAss. Men Wolker Boehm gjorde selskapet i stand til å lage egne sykler. I 2006 kunne de igjen presentere en ny modell, og i 2007 flyttet selskapet inn i nye lokaler i Nürnberg/Katzwang.

I 2008 endret selskapet navn igjen, til SFM GmbH. I 2010 ble selskapet en ledende produsent av elektriske sykler, og de fortsetter å utvikle nye motorsykler og skutere.


Kjente modeller fra Sachs Motorcycles


Noen av de mest kjente syklene fra Sachs er 150KN (også kjent under navnet Express), B-805, Balboa, Bee 50 og 125, MasAss, Hercules, Roadsterserien. Speedjet R 50 og RS 50, RS 125, SX-1og XTC-serien. De har også laget flere andre modeller. De har spesialisert seg på unike produkter, og spesielt MadAss ble en kjempesuksess verden over.

Sachs er verdens eldste motorsykkelprodusent som fortsatt lager sykler. Sachs er fortsatt den fabrikanten som lager flest motoriserte tohjulinger i Tyskland. Men sammenlignet med andre produsenter er de ganske små. Men den lille størrelsen er en fordel, fordi de kan levere karakterfulle håndbygde sykler med mange detaljer. 

Privacy Policy